Športne igre mladih – regijske kvalifikacije

Športne_igre_mladih_2024

RAZPIS REGIJSKEGA TURNIRJA GORENJSKA – ŠPORTNE IGRE MLADIH 2024

 

1) Organizator prvenstva je Šahovska zveza Slovenije, izvajalec pa Društvo Tomo Zupan. Tekmovanje bo potekalo v soboto, 20.04.2024, na Osnovni šoli Jakoba Aljaža Kranj, Ulica Tončka Dežmana 1, 4000 Kranj.

2) Prvenstvo bo potekalo v štirih ločenih konkurencah:

  • Dečki do 15 let (rojeni 2009 in mlajši)
  • Dekleta do 15 let (rojena 2009 in mlajša)
  • Dečki do 11let (rojeni 2013 in mlajši)
  • Dekleta do 11 let (rojena 2013 in mlajša)
  • Dekleta lahko igrajo v konkurenci dečkov, vendar s tem izgubijo pravico nastopa v svoji (dekliški) konkurenci. Zainteresirani igralci/-ke se prijavijo organizatorjupreko preko PRIJAVNEGA OBRAZCA najkasneje do 18.04.2024 do 12ih.

3) Igra se po pravilih FIDE za pospešeni šah. Igralni čas je 10 minut + 5 sekund/potezo za vsakega igralca/-ko za partijo, 7 kol po švicarskem sistemu. Pari se določajo z računalniškim programom SwissManager. Morebitni zamudniki/-ce se lahko sprejmejo v turnir, vendar se vključijo v naslednji krog po prihodu.

4) Urnik tekmovanja –sobota, 20.04.2024:

  • potrditev prijave od 9:00 do 9:45
  • otvoritev prvenstva in prvo kolo ob 10:00
  • razglasitev rezultatov in podelitev medalj bo 10 minut po končanem zadnjem kolu.

5)  Najboljši trije v vseh konkurencah se uvrstijo na državno finalno tekmovanje. Najboljši trije v vseh konkurencah prejmejo medalje oziroma nagrade.

6) Kriteriji za določanje uvrstitve so (po vrstnem redu upoštevanja):

  • švicarski sistem: večje število osnovnih (šahovskih) točk, medsebojni rezultat-i (če so vsi igralci iste točkovne skupine igrali med seboj), Buchholz-1 (ne upošteva se le najslabši nasprotnik), Buchholz koeficient, večje število igranih iger s črnimi figurami, večje število zmag (brez upoštevanja iger dobljenih s kontumacem ali ko je igralec/-ka prost).

Če katero od prvih treh mest ni odločeno po nobenem od teh kriterijev, se igra naknadni hitropotezni dvoboj (barve figur se žrebajo, 3 minute + 2 sekundi/potezo za vsakega igralca/-ko za celo partijo) in v primeru remija še “zlati hitropotezni dvoboj” (barve figur so obratne naknadnemu dvoboju, 6 minut za igralca-ko z belimi in 5 minut za igralca-ko s črnimi figurami, črnemu/-i na prvi plošči zadošča/-jo remi).

7) Glavni sodnik prvenstva in njegovi pomočniki bodo določeni naknadno. Odločitve glavnega sodnika glede pravil igre so dokončne. Morebitne pritožbe (izven pravil igre) bo reševal tričlanski turnirski odbor (z dvema namestnikoma) izbran iz prisotnih spremljevalcev na samem tekmovanju. Pritožbo je potrebno najaviti v 5 minutah po končani partiji in jo oddati v pisni obliki glavnemu sodniku, ob njeni vročitvi je potrebno položiti kavcijo 50 evrov. Turnirski odbor reši pritožbo pred naslednjim kolom. Kavcija se v primeru pozitivno rešene pritožbe vrne predlagatelju.

8) Prijave za nastop se sprejemajo do četrtka, 18.04.2024, do 12:00preko preko PRIJAVNEGA OBRAZCA. Organizator zagotovi vse igralne rekvizite (šahovske garniture in elektronske šahovske ure).

9) Informacije:

 

10) Rezultat partije sodniku skupine javi zmagovalec-ka, v primeru remija pa igralec-ka z belimi figurami. Uporaba vseh vrst elektronskih naprav med igro ni dovoljena, mobilni telefoni morajo biti izključeni iz omrežja. Fotografiranje je dovoljeno prvih deset minut vsakega kola. Uporaba vseh vrst poživil je strogo prepovedana! Igralci in igralke med igro ne smejo zapustiti igralnega prostora razen z dovoljenjem glavnega sodnika. Kar ni navedeno v razpisu tekmovanja, bo opredeljeno v turnirskem pravilniku, za ostalo pa se smiselno uporabljajo pravilniki FIDE in Šahovske zveze Slovenije.

11) Šahisti in šahistke ter njihovi spremljevalci/-ke med tekmovanjem oziroma bivanjem niso zdravstveno ali nezgodno zavarovani/-e, zato organizator ne prevzema nikakršnih obveznosti iz tega naslova.

Za dodatne informacije se prosim obrnite na info@tomo-zupan.org.